4.4.2015

Meidän kanien ruokinta 2015

Pitkästä aikaa voitaisiin jälleen raapia kaninhoidon ikuisuuskysymystä meidän osalta: mitä ja miten paljon meillä kanit syövät? Paljonko siihen menee keskimäärin rahaa?

Kaiken perustahan tottakai on hyvälaatuinen heinä ja vesi. Heinät meillä haetaan edelleen samalta maanviljelijältä..tarkkaa paikkakuntaa en muista, mutta lyhyehkön ajomatkan päässä Valkeakoskelta. Joka tapauksessa vanhempani hakevat pienpaaleja aina tarpeen mukaan useamman paalin kerrallaan tuoden niistä osan tänne Vantaalle ja jättäen loput autotalliinsa, hinta on 2 /paali. 6 kanin kokoonpanolla yksi pienpaali kesti sen parisen viikkoa, näin ollen vuosimenekki oli noin 25 paalia /vuosi. Hintaa tästä kertyy 25 * 2, eli 50 /vuosi...eli ei paljon mitään.

Lisänä kanit syövät pienen määrän pellettiä turvaamassa tärkeiden ravintoaineiden saannin. Annostelun osalta myötäilemme tätä peruskaavaa 1rkl/kg, ja ruokinta-aika on pääasiallisesti illalla. Joskus saatan jakaa päivän pelletit siten, että aamulla kanit saavat päivän pelleteistään puolet ja toisen puolikkaan illalla. Käytännössä annostelu siis menee seuraavasti:

Pikkuiset:
 • 3-4 rkl illalla TAI
 • 1-2 rkl aamulla & 1-2 rkl illalla
Benjamin:
 • 3-5 rkl illalla (Bönin ruoan määrä elää eniten sen mukaan miltä se näyttää/tuntuu) TAI
 • 2 rkl aamulla & 2-3 rkl illalla
Cain:
 • 2-3 rkl illalla TAI
 • 1 rkl aamulla & 1 rkl illalla
Tällä hetkellä pellettimerkkinä toimii vielä toistaiseksi melko kevyt pelletti(sekoitus) Rabbit Royale, jota on saanut Agrimarketista 15kg säkeissä hintaan 27,90€. Jossain vaiheessa kuulin huhua Agrin lopettavan/lopettaneen RR:n myynnin ja että K-Maatalous ottaisi sen valikoimiinsa(?)...joka tapauksessa voipi olla että siirrymme jossain vaiheessa takaisin hieman kalliimpaan Genesis Timothy -pellettiin. Genen hinnat näyttäisivät nopean nettihaun perusteella heittelevän sielä 70€/15 kg, joten melko tyyristä tavaraahan tuo on.

 RR:n kuva Agrimarketin sivuilta, Genesiksen kuva AlbaPetsin sivuilta

 
Heinän ja pelletin ohella kanit saavat ajoittain myös tuoreruokaa. Tuoretta nuo saavat ulkoilukausien ulkopuolella 3-4 krt /2 viikkoa, joskin tuokin vaihtelee. Tuoreruokaa saadessaan vähennän yleensä pelletin määrää siltä päivältä tai vaihtoehtoisesti jätän pelletit kokonaan antamatta. Esimerkkejä annettavasta tuoreesta on tummanvihreät salaatit, yrteistä basilika, persilja, sitruunamelissa, rucola, herneenversot...jne. Kesäaikaan omasta pihasta tulee kerättyä vuohenputkea sekä ihan perus pihanurmikkoa. Välillä siskoni mökillä käydessäni mukaan tarttuu myös mustikanvarpuja. Toisinaan kaneille tulee annettua myös omenaa tai banaania, mutta korkean sokeripitoisuuden vuoksi harvemmin.

Hampaiden kulutukseen ja ihan virikkeenä kanien nenien eteen ilmestyy myös oksia. Kuusi, omenapuu, paju ja mänty ovat ne yleisimmät, joskin kanien mielestä mänty lienee mieleisin. Kuivaa varrasleipää tai hapankorppua tulee myös annettua, joskin sen määrää olen pyrkinyt nyt vähentämään reilusti sen vaikuttaessa hyvinkin helposti etenkin Benjaminin turkinlaatuun.

5 kommenttia:

 1. Kiva postaus, mielenkiintoista kuulla mitä muiden kanit syövät :)

  VastaaPoista
 2. Selkeästi kirjoitettu ja mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tosi kiinnostava postaus.. :)

  VastaaPoista
 5. oi, aivan uusi tuttavuus tämä sinun blogisi! pitänee jäädä seuraamaan. Mun neljällä kanilla tuommoinen pienpaali kestää noin viikon :D heinäahmatteja tosiaan, kun eivät pellettiä saa kuin max. kaks kertaa viikko. Mutta tosi kiva lukea, miten muut kanejansa ruokkivat.

  -Neljän kanin elämää pääset kaniblogissani seuraamaan, kurkkaa ihmeessä! http://kanimukset.blogspot.fi/ -

  VastaaPoista