BenjaminBenjamin "Tunturituulen Gonzague"

Uros, kastroitu
s. 1.3.2012
Ranskanluppa
Chinchilla
Lempinimiä: Bensku, Bön(bön), Bönsky(lä), Pötköti-Bön, Kuningas Bön, Pullero, Pieni mies... Benskun muodossa pitkäaikainen haave ranskanlupasta toteutui. En voinut sellaista hankkia asuessani vielä Valkeakoskella, mutta kun muutin pois kotoa Vantaalle tiesin ajan koittaneen. Mietin ja pohdiskelin tilaan liittyviä kysymyksiä päälle ½ vuotta, kunnes totesin olevani kykenevä tarjoamaan niinkin isolle rodulle tarpeeksi tilaa niin halutessani. Etsin rauhassa sopivaa poikuetta ja mietin erilaisia värivaihtoehtoja. Lopulta sopivan tuntuinen (vielä syntymätön) poikue löytyi ja sitten vain jännitettiin, putkahtaako sieltä sopivan värinen uros (tiesin jo etukäteen haluavani ehdottomasti uroksen). No kyllähän sieltä sellainen tulla tupsahti ja pitkältä tuntuneen 2kk jälkeen ensimmäinen ranskikseni kotiutui. 

Luonne

Jo heti ensimmäisenä iltana, kun päästin pojan tutustumaan uuteen kotiinsa, se otti todella paljon kontaktia ja loppuillasta istuinkin lattialla silloin vielä nimetöntä pupuvauvaa rapsutellen. Se makoili jaloissani huolettoman tyytyväisenä. Arvasin, että tästä tulee kasvamaan oikea kunnon sylipulla. Pienen pohdinnan jälkeen nimikin poitsulle löytyi.

Ja sylipulla siitä on tullutkin. Mitään murkkuikää ei Benskulla ikinä ollut, huomionkipeys on valtava ja muutenkin pulleron luonne on mitä mahtavin. Se tulee kutsusta luokse ja heittää kyljelleen viereen rapsuteltavaksi työntäen päätään käden alle. Ihan pienenä se ei itse hakeutunut syliin, mutta nykyään se kömpii jo syliin huomattuaan, että (yllättäen) huomioin sitä pidempään jos se kiipeilee päälläni. Toisista kaneista Bensku ei oikein välitä, joten epäviralliseksi ihmiskaniksi julistautuneena se saakin sitten tyytyä pelkkään omistajan seuraan. Ja hyvin se ihmisen seura miekkoselle kelpaakin - pakko myöntää, että kyllähän se saa suupielet narahtamaan korviin, kun kotiin tullessani vastassa on iso, harmaa & korvilla varustettu karvakasa, jonka ilme huutaa "olen tässä, huomioi!"

Kokonsa puolesta Bensku oli poikueensa isoin, sen jälkeen kokoa ja painoa kertyi hiljalleen. Leikattuna ja hieman ruoalle persona kanina Bensku lihoo hyvin herkästi. Vaikka kyseessä on pullakani, en sen halua turpoavan kuin pulla. Operaatio "älä poksauta pullaa" alkoi lokakuussa 2013 ja tulee jatkumaan koko Benskun loppuelämän. Parhaimpina vuosina vaa'an numerot heittelehtivät 5,5 kilon paikkeilla, nykyään elämänsä ehtoopuolella olevan Benskun elopaino on hieman vähemmän.

Käsiteltävyys

Käsiteltävyydeltään Bensku on erinomainen. Vähän nuorempana se saattoi hieman rihmuta kannettaessa, nykyään poika on vaan tyytyväinen jos joku huomioi. Syliin nostaminen rapsuteltavaksi on todella helppoa (ja mieluisaakin Bönin mielestä) ja monta kertaa miekkonen onkin torkahdellut syliin kesken rapsutusten. Kynsien leikkuu sujuu parhaiten nappaamalla käpälästä kiinni ja laittamalla kynsisakset laulamaan, joskin vanhemmiten selälläänoloonkin on totuttu varsin hyvin.

Valjaissa Bensku kulkee mallikkaasti, mutta eipä niille ole tuon kanin kanssa juuri käyttöä. Eli pääsääntöisesti Benjamin ulkoilee vapaana, jolloin se useinmiten seurailee perässäni tai vaihtoehtoisesti rymyää omia menojaan jonkun välimatkan päässä.

Muuta

Benjamin on varsin siisti poika. Vessalaatikon käyttö on aina ollut helppoa ja pääasiallisesti kaikki papanat ja etenkin pissat päätyvät oikeaan osoitteeseen. Kevään korvilla satunnaisesti Benskulla käy yksittäisiä vahinkoja, mutta pienillä kommervenkeillä niistäkin on aina selvitty ilman turhaa lattian luuttuamista.

Bensku elää olohuone-keittiö-käytävä -alueella. Sillä ei ole käytössään häkkiä tai aitausta, vaan se hyppii 24/7 vapaana.

Heinää ja ruokaa kuluu mahdottomia määriä ja papanakasat ovat sen mukaisia. Mutta silti täytyy myöntää, että tämän herran ansiosta tulevaisuudessakin tämän katon alla tulee todennäköisesti aina olemaan vähintään yksi ranskanluppa. Siinä missä jokainen omistamani kani on ja tulee aina olemaan erittäin tärkeä perheenjäsen, taitaa Benjamin silti olla kohdallani se "elämäni kani". Tuo karvakorva tuntuu välillä pelottavankin viisaalta ja jollain tasolla meidän luonteemme vaan loksahtavat hyvin yhteen. Vaatimattomasti sanottuna, kerran kun astelee Kuningas Bönin valtakuntaan ei täältä ole enää pois pääsyä.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Benskun hankin luovutusikäisenä suoraan Tunturituulen kanilasta.
   http://muhkulupat.nettisivu.org/

   Poista
 2. Onko Benjamin päivisin poissaollessasi vapaana asunnossa? Ranskis tai pienisaksanluppa kiinnostaisi mutta jättihäkille ei ole tilaa, olisikohan ihan mahdoton ajatus majoittaa kani tilavaan keittiöön ja sijoittaa tykötarpeet häkin sijaan yhteen huoneen nurkkaan vai mahtaako sotkea ihan mahdottomasti tai olla muuten huono ratkaisu...?
  - Pinja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutimme reilu viikko sitten, ja nyt uudessa asunnossa Benjamin elää vapaana keittiössä kellon ympäri, eli myös poissaollessani. Tulevaisuudessa tosin on tarkoituksena antaa sen elellä vapaana keittiö/olohuone –alueella. Keittiön nurkassa B:llä on pienehkö ranskiksen mentävä tukikohta, josta löytyy wc, heinähäkki, juomapullo jne.. (Tukikohta: vaneripohja+muovimatto, kompostikehikoista reunat ja tarvittavissa kohdissa pleksit estämässä heinien leviämisen tukikohdan ulkopuolelle, yhdessä seinässä aina auki oleva aukko)

   Ajatuksesi ei missään nimessä ole mahdoton, itseasiassa Benjamin elää lähes kuvailemallasi tavalla tälläkin hetkellä. Jos/kun kanisi oppii käyttämään vessalaatikkoa, on ainoana ongelmana heinät. Normaalistihan ne ”pysyvät aisoissa” häkin reunojen sisällä, mutta luonnollisesti jos häkkiä tms. ei ole, leviävät heinät helposti pitkin lattiaa. Mikäli et ajatellut tehdä kanille minkäänlaista reunallista tukikohtaa/häkkiä/aitausta, täytyy vain vähän käyttää mielikuvitusta keksiäkseen jonkun kikan, millä pitää heinänkorret kurissa :)

   Poista
 3. Kiitos vastauksesta! Taitaapa ranskanluppa meillekin tulla :)
  - Pinja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio päätös, onnea oman ranskanpullan etsintään! :)

   Poista
 4. Voi että! Sun kaikki kanit on niiiiiin söpöjä ja ihania!! ♥♥♥ Eniten näöltään tykkään Lunasta mutta kaikki on yyyhtä ihania ja sulosia!!!!! Voi mäkin niiiiiiiiiiiiiin haluaisin oman pupun! ♥♡♥♡ Mutta onnea sulle kanielämääsi!!! ♥

  VastaaPoista