12.10.2014

Uninen aamu

Yleensä aina aamuisin ylös noustuani suuntaan kanihuoneeseen avaamaan verhot, tarkistamaan vesi- ja heinätilanteen ja antamaan jokaiselle joko pienet palat kuivaa leipää tai esim. tuoreruokaa päivästä riippuen. Ja huoneen oven avatessani vastassa on aina viiden kanin naamat "Kaikki tänne heti nyt!!". (Benjamin-parka odottaa olohuoneessa viimeisenä vuoroaan, kova kohtalo herralla.)

Tänä aamuna kuitenkin yksi korvapari puuttui pelistä. Normaalisti Neela on aina ensimmäisenä kurkottelemassa niin pitkälle kuin fysiikka vaan antaa periksi, jotta varmasti huomaan tytön...ja siinä sivussa mieluusti antaisin hälle jotain muutakin syötävää heinän ohella.

En muista olenko ikinä maininnut blogin puolella kuinka syvä nukkuja Neela on? Itse olen nyt jo tottunut siihen, ettei samalla sekunnilla kannata hyppiä seinille jos uninen Neela ei heti säpsähdä hereille, mutta äidilleni sen sijaan tyttö on muutamaan otteesen aiheuttanut sydämentykytyksiä kanien ollessa hoidossa vanhemmillani (vaikka olen hälle maininnut kyseisen karvakasan hyvistä unenlahjoista).

Joka tapauksessa tänään jälleen neiti Aamu-unisuus oli niin syvällä unimaailmoissaan, ettei se havahtunut verhojen avaamiseen, ei muihin pitämiini ääniin, ei Elliotin kerjäysrallitteluun, ei yhtikäs mihinkään. Hetken aikaa sain nöhiä Neelan korvaa, kunnes yhtäkkiä tyttö säpsähti hereille ja sekunnin murto-osassa oli jo rynnimässä kohti minua "Syötävää?! Missä?!". Olisi melkein tarvinnut saada videolle tuo, sillä muutos täysin tiedottomasta pötköstä hullunkiilto silmissään kerjäävään kaheliin tapahtui ihan kuin joku olisi nappia painanut. Hetkeäkään Neela ei epäröinyt vaan samantien silmänsä avattuaan se oli jo ponkaissut ylös koheltaen kohti kättä.

Hieman vakavammalla puolella: Olen ajoittain miettinyt, että näinköhän Neelan ajoittaisen uunoilun selittäisi kuulon huonontuminen tai jopa osittainen kuurous. Turhan usein nimittäin olen ihan kokeilemalla todennut tytön huomaavan minut vasta sitten, kun heilutan tietoisesti kättä/sormea sen näkökentässä. Tämä luonnollisesti selittäisi myös Neelan "hyvät unenlahjat".

Neela on kuitenkin kaikin puolin muuten varsin eloisa ja pirteä pupun pallero, joka syö hyvin ja käyttäytyy kuten muutkin lajitoverinsa. Näin ollen olen toistaiseksi tyytynyt vain seurailemaan vierestä, katsotaan sitten tulevaisuudessa tuleeko tilanteeseen muutosta suuntaan tai toiseen.

4 kommenttia:

 1. Hauska lukea Neelan hyvistä unenlahjoista - oma kani (kääpiöluppa) on samanlainen. Jokusen kerran täysin tiedottomana retkottava kani, joka ei reagoi mihinkään, on säikäyttänyt ja aiheuttanut rytmihäiriöitä, mutta nyt kun siihen on tottunut, niin ei enää huolestuta löytää neitosta kyljellään aivan pitkänä pötköttämässä. Olen epäillyt aivan samaa kuin sinä Neelan kohdalla, että kanin kuulossa saattaa olla vikaa. Esim. kanini ei reagoi mahdollisesti pelottaviin ääniin (imuri, moottoripyörä, ilotulitteet, äkillinen kova ääni) yleensä mitenkään, vaan pelottavat asiat ovat aina hajuja tai nähtäviä asioita. Eikä jänö ilmeisesti kuule vaikka puhelen sille tullessani huoneeseen, vaan saattaa hätkähtää ennen kuin tunnistaa tulijan. Usein kuitenkin liikuttelee korviaan kuin kuuntelisi, eli ehkä ei aivan kuuro ole? Mutta oikeastaanhan kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, että luppakorvaisen kanin kuulo olisi heikompi kuin kanin, jolla korvat pystyssä. Onhan luppakorvaisuus kanilla melko luonnotonta.

  VastaaPoista
 2. Yllä olevaan lisäisin; eikös sitä ole joskus väitettykin, että luppien luonne on leppoisampi juuri tuon huonokuuloisuuden takia, mikä taas johtuu korvien "äänet poissulkevasta" asennosta. Ei niin paljon ääniärsykkeitä -> rauhallisempi, levollisempi kani :) Vaikka varmasti lupan luonteeseen vaikuttavat myös muut perinnölliset tekijät, mutta varmasti yksi osaselittäjä tuo korvien asento.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllä olevan kirjoittanut on siis eri anonyymi kuin ensimmäinen kirjoittaja. t: toisena kirjoittanut anonyymi :)

   Poista
  2. Hmm, kiintoisaa, tosiaan voisi kyllä hyvin olla yhteys noilla korvien asennolla ja luonteella. Aika epäeettiseltä kyllä tuntuu jalostaa kani joka kuulee huonosti/ ei lainkaan...... Mutta kaikenlaisia kummallisia piirteitä sitä ihminen muutenkin suosii rotuja jalostaessaan... Menipäs ihan ohi aiheen, aloinpa vain pohtia. :)

   T: Se ensimmäisenä kirjoittanut anonyymi :)

   Poista