29.6.2014

Tulevaisuuden pohdintoja

Tämän hetken kanikokoonpanoa katsellessani olen todennut olevani erittäin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen - on monen kokoista, näköistä ja luonteista kania, eli juuri mistä pidän. Jokaisella kanilla on omanlaisensa ihana luonne, josta löytyy niin hyviä kuin niitä huonompiakin puolia.

Porukasta löytyy laiskimuksia ja energiapalloja, siistimpiä tapauksia ja hieman huolimattomampia, ruoalle persoja olevia ja myös vähän nirsompia, erittäin ihmisläheisiä ja sitten niitä toisen kanin seuraa enemmän arvostavia. En haluaisikaan joukkoa toistensa kanssa täysin identtisiä korvakkaita....ainakaan tällä hetkellä. Ainoat yhteiset ominaisuudet kaikissa kaneissani on käsiteltävyys, turhanpäiväisen kukkoilun puutos ihmistä kohtaan ja siisteys (enemmän tai vähemmän, wc-laatikko on kuitenkin kaikkien mielestä kiva ja tuttu juttu)...ja nämä taas on omalta osaltani sellaisia ominaisuuksia, joita arvostan ensisijaisesti kanissa, muut tulevat sitten kaupan päälle - hyvässä tai pahassa.

Väkisinkin ajoittain tulee mietittyä miltä meidän tulevaisuus näyttää kanien osalta. Todennäköisin tuleva hullunmylly syntyy, kun Aapo porukan vanhimpana jättää meidät siirtyen vihreämmille maille. Aapo täyttää noin kuukauden päästä 6 v, joka on meillä tuntunut olevan se maaginen raja, vaikka luonnollisesti toivon Aapon elävän huomattavasti pidempään.

Tämän tyyppisissä asioissa mielelläni mietin hyvissä ajoin etukäteen miten aion toimia jäljelle jäävien kanien kanssa, se helpottaa jollain tasolla lemmikin kuoleman aiheuttamaa lamaannusta, kun mielessä on edes vähäsen jotain muutakin kuin surua. Aikaisemmat lemmikin menetykset kun ovat tulleet enemmän tai vähemmän yllättäen, tuloksena allekirjoittaneelta on vedetty matto jalkojen alta ja lattiaa on tullut tuolloin halailtua hieman pidempäänkin.

Joka tapauksessa Aapon lähtiessä Luna jää itsekseen, ja koska Luna on ihan poikasesta asti ollut aina toisen kanin seurassa, en sitä mielelläni jättäisi yksin. Tällöin käteen jää luonnollisesti 2 vaihtoehtoa:
  1. yritä yhdistää Luna jo olevien kanien kanssa
  2. hanki Lunalle uusi kaveri
1. vaihtoehto on se todennäköisempi, koska en ole nyt ajatellut ottaa vähään aikaan lisää minkään kääpiörodun edustajia...ja isommalle rodulle mulla ei tällä hetkellä ole tarjota tarpeeksi suurta vakituista elintilaa. 

Lunalle kaveriehdokkaana nykyisistä kaneista Bensku on ihan ehdoton ei, se on Neelan kanssa aikanaan jo näyttänyt elelevänsä mieluummin itsekseen/ihmisen kainalossa. Ja jos Neela, joka on varsin alistuva ja yleensä kaikkien kaveri, ei tule Benjaminin kanssa toimeen, miten täpäkämpi Luna voisi ikinä tulla? En viitsi edes kokeilla.

Jäljelle jää pariskunta Neela & Elliot tai Kain. Kainin kanssa Luna on ollut nenätysten monta kertaa ulkoaitauksissa ilman sen ihmeellisempiä kahakoita ja energiatasoiltaan nuo kaksi ainakin olisivat samoilla linjoilla...ja siinä se sitten onkin. Luna voi olla vähän dominoiva ja Kain nyt on belgianjänis (vaikka leppoisa kaveri onkin). Kainin aitaus on suhteellisen iso, mutta voi silti olla ettei noiden kahden egot mahtuisi samaan tilaan.


No sitten on Neela & Elliot. Aikanaan yritin Neelaa saada ujutettua Aapo & Lunan kanssa samaan laumaan laihoin tuloksin. Aapon kanssa Neela tuli varsin hyvin toimeen, mutta Lunalta Neeluska sai välillä nenilleen. Voipi olla, että jos olisin sinnikkäästi pitänyt kolmikkoa yhdessä, olisi Luna lopulta lopettanut Neelan nutuuttamisen. Tähän hieman luotankin tulevaisuudessa.. En vain oikein tiedä länttäisinkö aikanaan samantien Lunan rusinoiden kanssa samaan ulkoaitaukseen, vai odottelenko hetken pitäen Lunaa yksinään sen aikaa. Aika näyttää.. 

Sitten siinä tapauksessa, ettei Luna edelleenkään hyväksy toista naarasta, saatan harkita ajatusta kokeilla ensiksi mitä Neela ja Kain olisivat toisistaan mieltä. Alistuva ja rauhallinen Neela voisi olla Kainille ihan hyvä kaveri, mikäli Kain tyttösen hyväksyisi. Lisäksi Neela on varsin hyvä käsitellä ja muutenkin mukavan leppoisa tyttönen, joten ei tarvitsisi pelätä Kainin ottavan huonoja vaikutteita kaveristaan. 

Ja sitten luonnollisesti kokeilisin miten Luna ja Elliot tulisivat yhdessä toimeen. Vanhempi ja määrätietoisempi Luna voisi hieman rauhoittaa ja "tallata" Elliotin ajoittain päätään nostavaa egoa, Neela kun puolestaan vaan alistuu Totin kukkoilulle. Noin muuten nuo kaksi muistuttavat (ulkonäkönsä lisäksi) toisiaan luonteidenkin puolesta aika paljon, niistä saattaisi tulla ihan kelpo vipeltäjäpariskunta. Ja yhdistäminen todennäköisesti sujuisi joko täysin ongelmitta tai siitä tulisi kovinkin myrskyinen loppuen siinä tapauksessa varsin lyhyeen.

Toki mieluummin olisin rikkomatta jo olemassa olevia pariskuntia (N&E)....ja itsekkäästi pitäisin Kainin omana "mamman rimpulana". Eli toivottavasti aikanaan saisin 3 korvaparin luppalauman. Häkkijärjestelyitä joudun jokatapauksessa tuolloin muuttelemaan, koska esimerkiksi Neelaa ja Elliotia ei voi laittaa Aapon & Lunan L-häkkiin tuollaisenaan - ne loikkaisivat reunojen yli lattialle ja pahimmassa tapauksessa satuttaisivat itsensä siinä lennellessään ympäri kanihuonetta.

Katsellaan katsellaan... Toivon mukaan nämä kirjoittelemani asiat tulevat naaman eteen vasta monen vuoden päästä. Tähän asti meillä on ollut hyvää onnea terveiden kanien muodossa, toivottavasti sama malli jatkuu vielä pitkälle.

Jos sitten tähystellään vielä pidemmälle, eli esimerkiksi sinne 6 vuoden päähän.. Silloin tämän katon alla tulee toivottavasti olemaan yksi yhtenäinen pääasiallisesti suurten ja jättirotujen edustajista koostuva lauma, ja niillä olisi toki oma kanihuone käytettävissään. Siinä on meikäläisen tämän hetkinen unelma, katsotaan toteutuuko se vai muuttuuko mieleni tässä matkan varrella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti