22.11.2014

Kanien häkit&aitaukset 11/2014

Pitkään tämä on ollut suunnitelmissa ja vieläkin pidempään tämä on ollut työn alla.

Edelleenkään en ole hankkinut laajakulmaobjektiivia, joten kärvistelin tuon 30mm kanssa, joka ei todellakaan sovi ainakaan kroppirungolla sisäkuvaukseen. Lisäksi otin sitten muutaman apukuvan kännykällä...tarkoituksenahan tässä on vain esitellä meidän kanien asumukset, ei saada tauluiksi tulostettavia kuvia. Joka tapauksessa, tällaisissa tiloissa meidän jänöt elävät tällä hetkellä...olen tosin jälleen jo suunnitellut pieniä muutoksia/lisäyksiä, niistä erikseen jokaisen kohdalla lisää.


Kanihuone

Asumme siis kaksiossa, jonka makuuhuone hoitaa tällä hetkellä kanihuoneen virkaa. Itse en tosin nuku kanien vuoksi pelkällä sohvalla, vaan olohuoneessa minulla on parvisänky. Edelleen jotkut jaksavat ihmetellä tätä järjestelyä (mm. miksi nukun taivaassa edelleen, miksi kaneille on annettu makkari..), mutta esimerkiksi vaikka kaneja ei olisi ollenkaan, nukkuisin todennäköisesti edelleen parvisängyssä. Mukava, tilava ja käytännöllinen. Se siitä.

Kanihuoneeseen astuessa näkymä on seuraava:


Niinkuin näkyy, vasemmalla kuvaan tulee mukaan hieman tuolla seinällä oleva kaapisto. Punerva sydän merkkaa ruokatynnyriä. Sen edessä heinäsäkki ja vierellä puolityhjä vessapellettisäkki. Oikealla seinällä on hieman yläkulmassa näkyvä hylly, jolla säilytän mm. ruokakuppeja yms useimmin tarvittavia kanitavaroita.

Joku saattaa ehkä muistaa meidän entisen mörskän, eli kolmekerroksisen kanihäkin. Tässä näkyy mörskän nykyinen tila - se on purettu osiin ja 2 häkin kerrosta on yhdistetty L-häkiksi ja nostettu omille jaloilleen. Alakerta on tuossa oikealla lattialla.


Neela & Elliot

Rusinat elävät tällä hetkellä tuossa L-häkissä. Kummallakin häkin "siivellä" on kokoa sen 80x160 cm, siitä voi halutessaan laskea koko tilavuuden. Häkin sisällöstä oli aivan tuskaisen vaikeaa saada kunnollisia kuvia, toivottavasti tuo nyt avaisi edes vähäsen muiden koko viritelmän näyttävän kuvien ohella...Vasemmalla puolella on vessalaatikko (näkyy Elliotin pyllyn vieressä tuossa oikealla), sen "edessä" on heinähäkki. Lisäksi on tuo taso, jonka alla Elliot on. Tuo kys. taso oli ennen mörskän 1. ja 2. kerrosten välinen rappu...nyt se toimittaa pelkkää piilon virkaa. Lisäksi tuossa siivessä on tuo olkirulla (Zooplussan tilaus, lisää niistä myöhemmin), oksia ja pieni narulelu. Oikeanpuoleisessa siivessä on yksi aikaisemmin Zooplussasta tilaamani koppi, lisäksi oksatunneli ja siskoni mökkitontilta tuotuja kuusenoksia. Toki vesipullo löytyy myös ja ruokakuppi ilmaantuu hieman myöhemmin illalla iltapellettien aikaan.

Edelleen nuo etuluukut ovat täysin avattavia, mutta eipä niillä ole tällä hetkellä juuri mitään tekoa kun kattoa ei ole. 

Elliotillahan on tunnetusti hieman vuorikiipeilijän vikaa. Ainoastaan kerran se on sukeltanut ikkunan sälekaihtimia pitkin lattialle, eikä ole sen jälkeen enää kokeillut. Onneksi silläkin on sen verran älliä päässä, että todennäköisesti huomasi moisen olevan möhlö idea heti alkujaan. Toki asiaan vaikuttaa myös hieman isompi tila (vrt. A&L:n häkki, jossa rusinat ennen asuivat) ja lisäksi pyrin myös pitämään häkissä mahdollisimman paljon virikkeitä kanien sielä ollessa (se kaivuulaatikko olisi kova sana..).


Kain

//päivitys: Kainin aluetta on laajennettu, voit lukea siitä täältä.

Kakkulan aitaus on rusinoiden L-häkin alapuolella, tilaa on päälle 2 neliötä. Alunperinhän Kainin meille tullessa tarkoitus oli antaa sille noin ½ koko kanihuoneen lattiapinta-alasta...kuitenkin melko pian huomasin, ettei kyseinen järjestely ollut ainakaan heti siinä vaiheessa paras mahdollinen sen ollessa pojan mielestä liian avoin ja siten hieman jännittävä. Näin ollen tein jänölle aitauksen ja siinä se on nyt toistaiseksi ollut. Aitaus on muutoin kasattu nippusiteillä, mutta tuosta yhdestä kohtaa edessä kkehikot on kiinnitetty rautalangalla - voin siis tarvittaessa avata sen..siivotessa tai juoksuttaessa.

 Ensimmäiset järkkärillä otetut kuvat - täten mukana myös värit. Vasemmalla oleva on yhdistelty 3:sta kuvasta, joten mukana on omituisia "siirtymiä". Huom! tästäkin näkee hieman rusinoiden häkkiä.

Kainin aitauksessa pyrin pitämään vähän enemmän "krääsää", jotta pojalla on tekemistä ja piiloja. Juoksutusajat ja -paikat ovat sitten erikseen esim. olohuoneessa...joskin ruoka-aikaan Kain vetää kyllä tuollakin varsin vauhdikkaasti ympyrää. Muutan järjestystä yleensä tuon kopin avulla aina siivouksen yhteydessä, riittää toiselle ihmeteltävää taas seuraavaksi 30 minuutiksi. Nyt se on kuten kuvasta näkee keskellä koko aitausta ja myös tuolta sen takaa mahtuu hyvin kulkemaan.

Tällä hetkellä tuolla siis on tuo Zooplussalta tilattu koppi, käsipyyhe kaiveltavaksi, vanerilevytaso (jonka päällä on tällä kertaa tuo tyyny), kuusenoksia, heinärullan suurempi osa (pienempi on rusinoilla), heinähäkki, vesipullo, vessalaatikko jne.. Lisäksi muita oksia, ruokakuppi, naru- ja pallolelu (joka kilinästä päätellen pyörii sielä Kakkulan toimesta tälläkin hetkellä)...

Niinkuin varmasti jokainen näkee, on tuossa aitauksen kompparikehikoissa kiinni tuollaisia kamalan näköisiä levyjä, joiden tarkoitus on lähinnä estää heinän leviäminen aitauksesta ulos. Niille olisi tarkoitus tehdä tässä jossain vaiheessa jotain. Vaihtoehtona on ostaa valmista puuaitaa ja korvata osittain kompparikehikot niillä (olisi huomattavasti siistimmän näköinen, toisaalta tällöin Kakkula ei nää niin hyvin aitauksen ulkopuolelle), toinen vaihtoehto on leikellä Benskun entisen kämpän häkkiä varten ostetusta muovimatosta matalahkot "seinät" komppareihin kiinni. Katsotaan. 

Lisäksi on hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa innostun (etenkin jos päätän hankkia ne puuaidat) muokkailemaan Kainin koko aitausta hieman suuremmaksi. Mitä isompi, sitä parempi.

Kakkula on pysynyt kompparikehikoiden takana mainiosti, vain kerran tämäkin herra on aitauksen yli rihmunnut, kun en aamulla ilmeisesti rapsuttanut toisen otsaa tarpeeksi. Sen jälkeen ei ole ollut mitään oirettakaan.Aapo & Luna

Pikkuiset elävät tällä hetkellä 1½-kerroksisessa häkissä. Kuten mainittu alakerta on mörskän 1.kerros, yläkerta puolestaa kuului entiseen Neelan häkkiin. Alakerran koko tuttu 80x160 cm, yläkerran puolestaan 80x70 cm. Tuo yläkerran taso oli alunperin 100x70 cm, mutta siitä leikattiin 20 cm pois, jotta se istuisi paremmin tuohon alahäkin päälle. Rappuina on mörskän 2. ja 3. kerrosten väliset rappuset, jotka ovat irralliset ja toimivat tarvittaessa myös yksittäisinä tasoina. Alarapun alle mahtuu varsin hyvin ja se onkin kaksikon suosima nukkumapaikka.Häkistä löytyy vessalaatikko, heinähäkki, vesipullo, uusi Zooplussalta tilattu oksatunneli (..joka on muuten varsin hyvän kokoinen, Suomen eläinkaupoissa en ole vielä törmännyt noin suureen! Kain mahtuisi hyvin alta ja Benjaminkin maha lattiaa viistäen.), heinätunneli (jossa sekä suuri ja pieni osa, Zooplussalta tämäkin), narulelu sekä kuusenoksia että joitakin vanhempia lehtipuun oksia.

Tässäkin etuosan luukut ovat avattavat ja tällä kertaa niistä on jotain hyötyäkin: helppo päästää pikkuiset juoksemaan. Tappeluista samaisella lattiatasolla olevan Kainin kanssa ei ole vaaraa, sillä Aapo ei ole moksiskaan jänöstä ja täpäkämmän Lunan kohdalla Kain viisaana poikana väistää.


Olohuone: Benjamin

Bensku on ainoa kani, joka asustelee samassa tilassa missä itse nukun. Näin on ollut itse asiassa aina, Bön kun on ihanan hiljainen öisin(kin). Benskulla siis on rajattuna parvisänkyni alapuolelle jäävä tila, kokoa sillä on 210x170 cm. Tähän tulen jossain vaiheessa hankkimaan ne puuaidat, koska olohuoneessa tuo kompostikehikko ei todellakaan ole mitään kaunista.


Sisustus Bensku-raukan aitauksessa on edelleen hieman köyhänlainen, suurille kaneille kun ei juurikaan myydä missään mitään kaninkestävää & mukavan näköistä koppia tms. Tuo Zooplussalta tilaamani koppi on onneksi sen verta iso, että sinne Bön mahtuu. Lisäksi samaisen kopin yhteydessä on pojan heinät (tietokonepöydän takana, nuoli osoittaa). Lisäksi löytyy tuttua huttua: vessalaatikko, vesipullo, oksia (kuusta, mäntyä ja jotain lehtipuuta, en muista enää mitä)... Lisäksi tällä hetkellä tuolla on tuo Zooplussan pahvilaatikko, joka oli niin meissevän kokoinen, että siitä sain Benskulle oikein lukaalin! Vieressä on tuo kauhea tyyny, en edes tiedä miksi pidän sitä tuolla. 

Nuo mustat isot läntit oikeassa reunassa ovat kivilaattoja, kyllä, ja suuria sellaisia. Ne toimivat kesällä viileänä makuupaikkanakin, mutta niiden pääsääntöinen tehtävä on olla mattopainona. Tuo matto nimittäin oli hieman liian pitkä, joten jouduin taittamaan sitä n. 20 cm. Benjaminin käsittelyssä taitos ei todellakaan säilyisi ja siitäkös riemu repeisi (niin kanille, mutta etenkin omistajalle), kun tuo tajuaisi miten kivaa on nyhtää ja repiä kys. mattoa. Siispä mattopainot.

Tälläkin hetkellä on hakusessa joku yksityinen puuseppä tms, joka voisi tilauksesta rakentaa Benjaminille paritasoisen mökin. Toki itsekin voisin sellaisen tehdä, mutta hienompi siitä tulee osaavamman käsissä...olohuoneeseen kun se kuitenkin olisi sitten tulossa, on nyt kyseessä kanin aitaus tai ei. Tilaa moiselle tuolla nimittäin olisi ja samalla joutuisi Benskukin sitten käyttämään vähän jalkojaan muuhunkin kun ruokakupille raahautumiseen.

Tässäkin aitauksessa saa muuten tuon kuvan etukehikon auki ja se toimii oven tavoin.


Lopuksi

Kuten aikaisemminkin jo mainitsin, kertoilen tällä viikolla saapuneen Zooplussan tilauksen sisällöstä enemmän myöhemmin. 

Toivottavasti tämä vähän aukaisi miten meidän kanit elelevät, kysymyksiin häkkeihin/aitauksiin liittyen vastailen toki mielelläni mikäli joku jäi askarruttamaan.

9 kommenttia:

 1. Ihana postaus (taas) ja tätä aihetta olen pitkään jo toivonut ;) Ihana blogi, ja sitä ihanemmat kuvat ja vielä ihanemmat kanit ;) Sulla on ehdottomasti ykkös blogi jänöblogeista :-)

  VastaaPoista
 2. Tosi kivat ja tilavat häkit kaikilla pupuilla! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus! :) ilmeisesti sulla on kaikki kanit niin sisäsiistejä että pisut osuu laatikkoon häkkien sisustuksesta päätellen? Meillä on vähän ongelmaa sen kanssa välillä. ;) Onks tossa benskun pissalaatikossa muuten joku ritilä yms. päällä vai näyttääkö se vaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, syystä tai toisesta omalla kohdalla on käynyt niin hyvä tuuri, että jokainen kani on 99% sisäsiisti..muutamasta uskallan väittää vessalaatikon käytön toimivan 100% *kop kop*. Ominaisuus, mitä arvostan suuresti näissä jokaisessa :)

   Ja on. Benjaminilla oli yhdessä vaiheessa pahana tapana kaivella vessalaatikkoa, joka ei sitten yhtään miellyttänyt allekirjoittanutta. Olen suht tiheäsilmäisestä verkosta taitellut sopivan kokoisen matalan kehikon, jonka laitan laatikon pohjalle. Sen jälkeen laitan puupellettejä niin paljon, että laatikkoon hypätessään Bönin jalkojen alla on pelletit (+ verkko), eli se ei missään vaiheessa astu pelkän verkon päälle. Ei sillä, eipä tuon patukkajalat edes menisi tuon verkon silmistä läpi, mutta parempi pelata varman päälle..vältetään näin turhat tapaturmat :)

   Poista
  2. Ja itseasiassa Aapon & Lunan vessalaatikossa on samanlainen verkko, sillä Luna on varsinainen vessakaivuri. Sama idea siis niidenkin "vessaverkon" kanssa, eli puupellettiä on aina niin paljon laatikon pohjalla, ettei kumpikaan ikinä joudu astumaan pelkän verkon päälle. Noiden kahden etukäpälät nimittäin mahtuisivat kys. verkon silmistä läpi, joten puupellettiä tulee olla tarpeeksi paljon.

   Siivotessa vähän kurjat nuo verkot, mutta ne estävät erittäin hienosti vessalaatikon sisältöjen lentämisen kaaressa paikkoihin, minne ne eivät kuulu :)

   Poista
 4. Kyllä tuolla kanilassa kelpaa kanien elellä! :)

  VastaaPoista
 5. Okei, täytyy kattoo jos virittelis meillekkin tollaset vessalaatikoihin kun täältäkin löytyy yks tollanen vessakaivuri valitettavasti :P

  VastaaPoista