19.7.2013

Mihin meidän kanitalouden rahat uppoavat?

Multa kyseltiin tuossa jokunen aika sitten, josko kertoilisin omasta rahankäytöstä kaneihini liittyen. No tyypilliseen tapaani unohdin koko asian, kunnes tänään töissä muisti kirkastui kuin taikaiskusta.

Eli mihin kaikkeen mulla menee rahaa, kun puhutaan näistä neljästä pallopäästä?

Lyhyesti ja ytimekkäästi:
 • Pelletit + kaura 
 • Heinät
 • Tuoreruoka
 • Häkkitarvikkeet
 • (Onneksi) harvat eläinlääkärikäynnit
 • Kanikrääsä
Tuossa ne pääpiirteittäin ovat, toivottavasti en unohtanut mitään kovin tärkeää..(?) Jos lähdetään kaivelemaan tuon listan sisältöä hieman syvemmälle, tulee vastaan seuraavaa:

Pellettinä tosiaan tällä hetkellä toimii Rabbit Royale, jota saa Agrimarketista 15 kg säkeissä vähän alle 30 euron hintaan. Ei siis paha hinta, kun vertaa esimerkiksi Genesis Timoteihin, jota meillä ennen on syöty monta vuotta. Sitä saa yhtälailla 15 kg säkeissä mm. Faunattaresta, mutta hinta on keskimäärin n. 65 euroa. En ole ikinä sen kummemmin seurannut, kuinka pitkään tällä kokoonpanolla se 15 kg ruokasäkki riittää, mutta kyllä sillä monta kuukautta mennään. Kauraa ostan ihan eläinkaupasta kilohinnalla. En muista tarkkaa hintaa, mutta ei se kovin paljoa ole.

Heinät taas haetaan ihan suoraan maatilalta Lempäälästä. Maatilan omistaja niittää ja paalittaa heinät itse, ja yksi paali maksaa muistaakseni noin euron. Erittäin hyvälaatuista heinää ja kanit ovat tykänneet todella paljon. Miksi heinät haetaan Lempäälästä, kun itse kuitenkin asun Vantaalla? En omista autoa, joten olen tähän asti hakenut heinät isäni kanssa hänen autollaan...ja vanhempanihan asuivat Valkeakoskella. Siinä syy. :)

Tuoreruoista sen verran, että kanit syövät samaa kuin minä itse. Täten kaupassa käydessäni ostan esim. banaaneja aina sen verta, että siitä riittää niin itselle kuin kaneillekin. Tämän vuoksi en laske näitä hankintoja pelkiksi "kanihankinnoiksi".

Virikkeet pyrin tekemään sellaisista materiaaleista/tavaroista, joita ei tarviste erikseen hankkia. Esimerkkinä vaikka vessapaperirullat. Niitä kaikella todennäköisyydellä tulee joka taloudessa ja roskiin ne lentäisivät, ellen hyödyntäisi niitä kaneilla. Täten virikkeistä ei tule erikseen kuluja. Lisäksi esimerkiksi oksia saan siskoni mökiltä Ypäjältä niin paljon, kuin vaan jaksan raahata. Huomenna olisikin taas tarkoitus hyödyntää ilmaista puutavaraa ja pykätä mm. Benskulle joku pieni mökki sen aitaukseen, sunnuntaina luultavasti laittelen kuvia aikaansaannoksistani. Eläinkaupoista ostettavia virikkeitä en juuri nykyään enää hanki.

No mistä tulee meidän talouden isoimmat kulut? Ehdottomasti häkkimateriaaleista.

En uskalla edes miettiä kuinka paljon tänäkin vuonna olen viskannut rahaa häkkimatskuihin. Lisäksi kompostikehikkopaketteja on tullut ostettua n-kappaletta. Tulihan tässä rakennettua Neelalle uusi häkki ja ehkä noin kuukausi sitten olohuoneen nurkaan tupsahti Benskulle uusi häkki/aitaus. Viime vuonna kanikerrostaloa korotettiin yhdellä kerroksella. No sitä aikaisempi häkkiprojekti on vuodelta 2008, kun tuo nykyinen kanikerrostalo rakennettiin. Hyvä siinä olikin olla melko monta vuotta väliä, sillä sen mörskän rakennusmateriaalien hankinta oli melkoisen kallista hommaa. En onneksi muista tarkkoja summia, mutta satasissa liikutaan. Ostoslistalla oli silloin  mm. 2x2" puutavara (josta rakennettiin runko), vesivaneri (seinät), muovimatto, puulistat jne..

Mutta toisaalta mä tykkään päkertää noille uusia tilavampia asumuksia, joten..


(Nykyäänhän tuo kuvassa näkyvä Neelan entinen häkki on purettu siten, että häkin yläkerta on kanikerrostalon alimman kerroksen lisäsiipenä...)

Seuraavaksi eläinlääkärikäynnit. Niitä ei tosiaan ole meidän kohdalle onneksi kovin paljoa osunut. Aapolla oli kerran ihossa jotain pientä häikkää, joka lopulta ilmeni täysin vaarattomaksi, Benskulla on kerran ollut korvatulehdus. Edesmennyt Vili jouduttiin muutamaan otteeseen käyttämään eläinlääkärillä pissaongelmien vuoksi ja Nuppu käytettiin nuhan takia kerran tai pari. Loput eläinlääkärikäynnit ovatkin olleet leikkausreissuja (kastraatio, sterilisaatio) ...+ rakkaan Vilin lopetus. Tosin silloin, kun joudun käyttämään kanini eläinlääkärissä, tuijotan enemmänkin laatua kuin hintaa. Oman lemmikkini hyvinvointi menee rahan edelle, joten olen valmis maksamaan vähän enemmän jos sillä voin varmistaa parhaan mahdollisen (ja nopean) hoidon.

Loppuun kanikrääsät. Tähän sisältyy kaniaiheiset "ihmisten krääsät" ja kaneille tulevat krääsät. Lasken tähän mukaan myös ns. turhat ruokakuppiostokset. Tälläkin hetkellä nimittäin suunnittelen jossain vaiheessa ostavani kaikille kaneille samanlaiset ruokakipot...eli lisää krääsää. En voi sille mitään, mutta jos näen jotain missä hupsista keikkaa sattuukin olemaan kani kyljessä, niin onhan se pakko saada. Mutta mikäpä siinä, harrastushan se on tämänkin? Kanikrääsän kerääminen...

Tiivistetysti voisin sanoa, että pakolliset ja ns. juoksevat kulut eivät kovin päätä huimaa. Ylimääräiset menot taas puolestaan kasvavat ajoittain ehkä turhankin korkeiksi. Kuukausittaisia menoja on vaikea arvoida, koska jonain kuukautena ei pelkkiin kaneihin kohdistuviin ostoksiin kulu latin latia, toisena taas rahaa voi palaa enemmän. Voi kun nuo nutipäät osaisivat arvostaa sitä, kuinka paljon vuoden aikana kuitenkin joudun rahapussin nyörejä löysentämään noiden vuoksi :D

Lisäystä vanhempaan tekstiin:

Olin unohtanut kuivikkeet/vessapampulat & vesipullot kokonaan, kommenteissa vasta tulivat nämä mieleen. Joskus vuosia sitten käytin Mörtti röpöä, mutta vaihdoin puupelletteihin Mörtin surkean imukyvyn vuoksi. Täältä Vantaalta rautakaupasta saa 20 kilon säkkejä, joita ostan aina kerralla useamman. Yhdellä säkillä vaihtaa pariin otteeseen kaikkien vessalaatikoiden kuivikkeet, ja vessalaatikot tyhjennän yleensä kerran viikossa. Tarkkaa hintaa säkeille en muista, mutta ei sekään mikään päätä huimaava ole.

Ja tosiaan vesipulloja ostelen sillon tällöin uusia, koska pullon metalliputkea on hankala putsata kunnolla. Juomapullot eivät niin paljoa maksa, ettenkö voisi tarvittaessa uusia koko kanipoppoon
  pullot.


Näin "kiitollisia" meillä ollaan:


3 kommenttia:

 1. "En voi sille mitään, mutta jos näen jotain missä hupsista keikkaa sattuukin olemaan kani kyljessä, niin onhan se pakko saada."

  Niin hyvä tiivistys :D Itelläki aina pakko saaha kaikki pupujutut kaupoista mukaan...

  VastaaPoista
 2. Tätä postausta olinkin jo odotellut, T: se anonyymi joka aihetta ehdotti :)

  Aikalailla samoihin asioihin varmaan kaikilla kaninomistajilla rahaa uppoaa, mutta on kiinnostavaa vertailla kuinka paljon sitä rahaa saa kulumaan näihin asioihin. Esim. heinän hinnat vaihtelevat tosi paljon ostopaikan mukaan.

  Itse ostan heinät eläinkaupasta isoissa säkeissä, ja onhan se kallista verrattuna siihen että hakisi suoraan jostain tilalta... Pellettinä Hobby Plussa tai Genesis (HP on aika paljon edullisempaa ja siksi olen yleensä sitä antanut), sitten kuivikkeet (purua marketista), tuoreruoka (samaa kuin itsekin syön ja kesällä toki ulkoa tuoretta ja talvella myös kuivattuja luonnonantimia). Mitään teollisia herkkutikkuja sun muita en anna (en usko kanini niitä tarvitsevan, ja siinä säästää myös pitkän pennin). Niin ja sitten häkkimateriaalit ja mahdolliset uudet tarvikkeet (harvoin). Ja valitettavasti silloin tällöin ell-käynnit (niistä en ole valmis tinkimään, olen varautunut niin, että aina on tilillä sen verran että pystyn kanini kiikuttamaan päivystykseen vaikka keskellä yötä juhlapyhänä (jolloin on tietenkin kalleinta - ja miksi eläimet tuntuvatkin valitsevan tällaisen ajankohdan sairasteluilleen... huoh...). Niin, ja onneksi minulla ei ole mitään kanikrääsänhamstrausvimmaa. :D Varmaan siis 20-30 e/kk kustantaa minulla yhden kanin ylläpito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jessus, kuivikkeet/vessapampulat unohdin kokonaan! Joskus vuosia sitten käytin Mörtti röpöä, mutta nykyisemmin olen käyttänyt ihan puupellettejä. Täältä Vantaalta rautakaupasta saa 20 kilon säkkejä, yhdellä säkillä vaihtaa vessan kuivikkeet kaikille kaneille 2 kertaa ja vähän jää yli seuraavaan kertaan. Tarkkaa hintaa säkeille en muista, mutta ei sekään mikään päätä huimaava ole.

   Tietty myös vesipulloja ostelen sillon tällöin uusia, koska pullon metalliputkea on hankala putsata kunnolla. Juomapullothan ei maksa kun vaivan hankkia :)

   Ja olen samaa mieltä kanssasi teollisista herkkutikuista sun muista.

   Poista