24.2.2013

Yölliset pupupohdinnat

Kello näyttää olevan 3 aamuyöstä, mutta yksi täällä vaan edelleen kukkuu hereillä. Silmäluomet painaa vähintään 3 kiloa, muttakun..

Nyt on tulossa paljon pohdintaa ja asioiden vatvomista, pahoittelen jos teksti on tylsää.. :) Tämä kuitenkin auttaa selvittämään omia ajatuksia, joten annan palaa.

Eli asia, mikä nyt kovasti mietityttää on seuraavanlainen: Neela on kuulunut perheeseen reilun puoli vuotta ja tänä aikana on varsin hyvin tullut selväksi, että se on seurankipeä. Ihmisseura kelpaa kyllä vaihtelevasti, mutta toisen kanin se oikeasti haluaisi kaverikseen. Alunperinhän tosiaan hankin Neelan elätellen toiveita 3 kanin laumasta (Aapo, Luna & Neela). No se homma ei oikein mennyt putkeen, lähinnä Lunan vuoksi. Eli vaikka esim. ulkona suuressa ulkoaitauksessa noita kolmea voi pitää yhdessä, en samaan häkkiin niitä kyllä menisi kovin pian laittamaan.

No kun tuo alkoi upota pääkoppaan, aloin vaihdella Aapoa tyttöjen välillä. Siinä taas totesin, ettei Luna oikein ollut samaa mieltä yhtäkkisistä yksinolopätkistä. Ja muutenkin onhan se vähän ikävää kaikille kolmelle, kun ympäristö/kaveri muuttuu n. viikon välein. Joten nyt tilanne on ollut pidemmän aikaa jo sellainen, että Aapo&Luna jatkavat rauhallista yhteiseloaan ja Neela parka on itsekseen.

Seuraava kysymys oli josko voisin ajatella Benskua Neelan kaveriksi. Muutaman kerran kokeiltiin lattialla miten mahdollinen yhteiselo toimisi, mutta totesin Benskun olevan melko raju "tutustumisleikeissään". Ei siis mitenkään agressiivisella tavalla, mutta kun tämä pikku mies on jo kaksi kertaa Nelskun kokoinen, niin.. Lisäksi Bensku kun on kotona lähes aina vapaana omalla alueellaan, ja Neelaa taas en välttämättä pitäisi 24/7 vapaana. Ihan asunnon kunnon ylläpitosyistä.

Joten päässä pyörii ajatus: pitäisikö Neelalle yrittää etsiä kaveri? Ja siinä samalla nousee kysymys, että olenko valmis/halukas ottamaan viidettä kania? Uusi tulokas olisi siis ehdottomasti uros. Joka tapauksessa, opiskelijana mun on pakko miettiä rahapuolta. Neljänkin kanin elättäminen yhden hengen opiskelijabudjetilla kuristaa välillä kurkkua. Toisaalta eipä mulla ikinä mitään ahdinkoa ole edes ollut eikä tule, joten sinänsä viides kani (neljäs pikkunen) mahtuisi porukkaan varsin hyvin. Lisäksi jos lähdetään tälle linjalle, niin Bensku se isoin rahareikä on kun sen ruokahalukin on hevosen kokoinen..

Siivouspuolta ajatellessa viiden kanin papanat menee siinä missä nykyisten 4 kaninkin. Lisäksi jos uusi pariskunta tulisi toimeen, niin yhtälailla siivottavana olisi 3 vessalaatikkoa...yhdessä vessalaatikossa vaan olisi aikaisempaa enemmän täytettä. Sama menee itse häkkien siivoamisessa. Ja karvaa pöllyää ajoittain niin sakein pilvin, että se on se ja sama lentääkö sielä 4 vai 5 kanin karvat. Joka paikka on karvoissa joka tapauksessa.

No sen jälkeen esiin nousee kysymys: Onko mulla aikaa viidelle kanille? Varsinkin Benskun vuoksi mulla meinaa välillä käydä niin, että näiden pikkusten kanssa käytetty aika meinaa jäädä hieman lyhyeksi. Toisaalta tämä sitten taas tukee sitä, että Neelalle pitäisi hankkia kaveri - sillon se ei varsinaisesti kaipaisi mun seuraa niin paljon.

Lopuksi pyörittelen ehkä kaikkein tärkeimpiä kysymyksiä: Onko mulla tilaa viidelle kanille? Entä jos Neela ja uusi tulokas ei tulekaan toimeen keskenään? Silloinhan toki jos Neela ja uusi uros tulisivat toimeen, saisivat ne elää Neelan nykysessä häkissä. Ja jos ne eivät tulekaan toimeen? Toki siinä vaiheessa voisin kokeilla sekottaa parit ja katsoa josko Luna ja uusi tulokas tulisivat toimeen. Aapolla ja Neelalla ei nimittäin ole mitään ongelmaa.

Tähän väliin äkkiä heitän sellaisen, että jos Neelalle uutta kaveria hankkisin, niin ehkä olisi turvallisinta ottaa poikanen ja antaa sen ns. kasvaa (kastroinnnin jälkeen tietty) Neelan kylkeen(?). En nimittäin millään usko, että Neeluska tuottaisi mitään ongelmia totuttelupuuhissa, joten ainoa mahdollinen ongelma olisi juurikin se uusi tulokas. Toisaalta jos uusi tulokas olisikin JO kastroitu uros, joka olisi aikaisemminkin tullut hyvin toimeen muiden kanien kanssa..

Ja tästä pomppaan jälleen takaisin tuohon tilakysymykseen.
Elikkä, jos uusi tulokas olisi poikanen, joutuisin odottamaan sen nelisen kuukautta ennenkö voin kastroida pikkuisen. Tänä aikana uuden poitsun täytyisi elellä erikseen omassa häkissään. Suomeksi se tarkoittaa joko sitä, että olohuoneen matolle tulisi jälleen uusi kompostikehikkoviritys, tai sitten siirtäisin Aapon&Lunan jälleen vain yhteen mörskän kerrokseen asumaan ja ottaisin toisen kerroksen uudelle pojalle.. Tätä en kuitenkaan mielelläni tee, joten kompparikehikkoviritys olisi todennäköisin vaihtoehto. Ja tästäkään ajatuksesta en välttämättä ole kovin innoissani, ihan senkin takia jos vauva päättää kolistella yöllä ja häiritä mua ja samalla alanaapuria.

Eli tilat kyllä löytyy viidennellekkin oli lopputilanne mikä hyvänsä. Mitkä kaksi asiaa tässä nyt tappelee keskenään on Neelan kaverinkaipuu ja mun häkkijärjestelykysymykset.

Ja sitten jos lopputuloksena olisi ettei Neela tai Luna tule uuden tulokkaan kanssa toimeen? Sen jälkeen mulla olisi käsissä "kaksi Neelaa". Eli ongelma kaksinkertaistuu.

Ei ole helppoa tää kaninomistajankaan elämä...varsinkin jos siitä tekee ite näin monimutkaista :D


Yllä oleva kuva ei sinänsä ole kummoinen, mutta Neela on jotenkin tosi säälittävän näkönen tässä.. Voi pientä :)

2 kommenttia:

 1. Heippa! Minusta on aina ilahduttavaa kun joku pohtii oikein kunnolla, kannattaako hankkia lisää eläimiä, eläimen kun ei koskaan pitäisi olla mikään heräteostos... :) Ja kiinnostavaa oli lukea pohdintojasi senkin takia, että on helpotus, kun joku muukin painiskelee samojen kysymysten kanssa kuin minä itse. :) Minulla on siis vain yksi karvakorva tällä hetkellä, mutta kovasti olen pohtinut pitäisikö neidille hankkia kaveri vai ei, riittääkö minulla aika ja erityisesti rahat ja tietenkin tila. Ja hankalanhan tästä tilanteesta tekee juurikin tuo mainitsemasi, että jos neiti ei tulekaan sille kaveriksi hankkimani sulhon kanssa toimeen. Erityistä mietityksen aihetta aiheuttaa se, että neitonen on ollut sinkkuna jo pari vuotta poikakaverin kuoltua, ja senkin takia, että tämä kyseinen parivaljakko tuli toimeen vain ajoittain... Siispä mietin, että tuleeko kanineitini minkään muunkaan leikatun uroksen kanssa toimeen vai onko aina alakynnessä (ja stressaa siitä) vai onko kenties nyt tullut niin itsenäiseksi, ettei yhteiselo kaverin kanssa sujukaan... Ja koska kanini on jo nelivuotias, haluaisin sille jo vähän iäkkäämmän, valmiiksi kastroidun kaverin.

  En pidä ajatuksesta, että laumaeläin joutuu olemaan yksin, mutta tosiaan, on tämä kanien parinmuodostus hieman haastavaa, omistajallekin :) Jos se olisi niin yksinkertaista, että tietäisin kaverin hankkimalla lisääväni nykyisen kanini (ja sen tulevan kanin) hyvinvointia, niin totta kai hankkisin, mutta jos minulla olisikin sitten kaksi yksinäistä kania, jotka eivät tule toimeen, niin sehän ei sitten ratkaisisi mitään (kun aikaakin menisi sitten kaksin verroin, jotta ehtisin puuhastella molempien kanssa erikseen...). No, kai minä jonkin ratkaisun keksin.

  Tulipa sekava teksti, sitä siis vain piti sanomani, että toivottavasti keksit jonkin toimivan ratkaisun! :) PS. Kivoja kuvia jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mm. juuri nuo tilakysymykset pitävät kyllä huolen siitä, että tulee mietittyä tarkkaan ennenkö päättää hankkia uusia pitkäkorvia jalkoihin juoksemaan.. :) Kanin lisäksi siinä pääsee itsekin huomattavasti helpommalla, kun on asiat mietittynä etukäteen eri tilanteiden varalta.

   Ja ymmärrän täysin miksi uuden kaverin hankkiminen kanillesi mietityttää. Toisaalta jos kanisi on vähän topakampi tapaus, ja onnistutkin löytämään varsin lupsakan uroksen sille kaveriksi, saattaisi parivaljakko toimia hyvinkin (jos toisen kanin hankinta onnistuu muidenkin kysymyksien osalta). Itselläni nimittäin oli samantyyppinen tilanne viitisen vuotta sitten, kun Nuppu jäi 3½-vuotiaana yksin kaverinsa Vilin kuoltua. Nuppu oli aina melko napakka luonteeltaan, joten kun hankin Aapon, sattui käymään hyvä tuuri että poitsu oli/on niin rento. Vähän pitkäjänteisemmän totuttelukauden jälkeen kaneista tuli ihan oiva kaksikko ja Aapo tyytyi hyvin siihen, että tässä parivaljakossa nainen määrää kaapin paikan :)

   Tällä kertaa tilanteeseeni hieman helpotusta tuo se, että Neela on varsin lupsakka ja alistuva muiden kanien seurassa - se oli entisessä kodissaan muistaakseni osana isompaakin laumaa. Ja juuri tuonkin takia Neelan tämänhetkinen yksinelo hieman vaivaa. Silti viidennen kanin hankkiminen pähkäilyttää (jos parivaljakko ei toimikaan). Aikaisemmin tänään palattuani lomani jälkeen takaisin kotiin Vantaalle ja raahatessani 6. kerrokseen 3 kuljetuskopallista kaneja ajattelin tilannetta, jossa koppeja olisikin 4 - ajatus ei kyllä houkutellut, vaikka kerrostalossa hissi onkin :)

   Olenkin päättänyt vielä kerran kokeilla, josko saisin Benskun ja Neelan tulemaan toimeen keskenään. Jos Benskukin olisi vähän rauhoittunut ja "aikuistunut". Huomenna on tarkoitus hieman tökkiä kepillä jäätä, peukut pystyyn että hommat sujuisivat edes kohtalaisesti :)

   Tämä on taas niitä aiheita, joista voisi höpötellä iät ja ajat, mutta toivottavasti itsekin löydät lopulta hyvän ratkaisun! Ja hauskaa että nämä höpinät ovat mieleistä luettavaa. :)

   Poista