11.10.2013

Painopäiväkirja

Koska on hyvä seurailla kanien painoja, päätin alkaa kirjaamaan niitä toistaiseksi tänne ylös. Näin ne eivät katoa ja ovat helposti käsillä missä ikinä olenkin. Eli tänään tosiaan kun leikkelin koko poppoon kynnet, punnitsin myös jokaisen. Koska joudun punnitsemaan kanit normaalilla "ihmisvaa'alla", käytän seuraavaa tapaa:

Kani kuljetuskopassa (kg) - kuljetuskoppa yksinään (kg) TAI
Kani vadissa pyyhkeen päällä (kg) - vati+pyyhe yksinään (kg)

Punnitsemistapa ei anna sitä kaikkein tarkinta lukemaa, mutta itseäni kiinnostaakin lähinnä pelkät painon nousut tai laskut, jotka näin selviävät tarpeeksi hyvin. Tänään painot näyttivät tältä:
 • Aapo: 2,1 kg
 • Luna: 1,8 kg
 • Neela: 2,6 kg
 • Benjamin: 5,6 kg
Muiden painot näyttivät ihan vanhoilta tutuilta, mutta Benjaminin paino on pudonnut n. 200 g. Koska Bensku on kuitenkin varsin pirteä oma itsensä ja syö/juo normaalisti, kokeilen luultavasti ensiksi madottaa miekkosen. Jos madotuksen jälkeen paino edelleen tuntuu putoavan normaalista syömisestä huolimatta tai kanin käytös muuttuu, täytyy varata pullalle eläinlääkäriaika.

Madotuksesta meillä näin yleisesti: Omat kaninihan ovat sisäkaneja, jotka ulkoilevat säännöllisen epäsäännöllisesti ja saavat kesäisin vaihtelevasti ulkoa tuoreruokaa. Toiset kaninomistajat madottavat kanejaan säännöllisesti, mutta itse madotan kanini vain tällaisissa tilanteissa kuin nyt - jos epäilys loisista on. Matolääkkeenä käytän Flubenolia.

Tänään täytyy käydä hakemassa apteekista kyseinen matolääke ja aloittaa kuuri heti, niin saadaan pojan pullero (toivottavasti) kuntoon. :)

3 kommenttia:

 1. Itse olen aiemmin madottanut kanini eläinlääkärissä (olisiko valmiste ollut Stronghold?, sellainen niskaan laitettava liuos), mutta viime syksynä jätin sen tekemättä, enkä sitten tänäkään vuonna ole enää madottanut, kun en nähnyt tarvetta madottaa ns. varmuuden vuoksi, vaikka kani enemmän tai vähemmän ulkosalla kesät viettääkin. Madotan sitten, jos epäilys loisista tulee. Ja esim. hevosillehan suositellaan nykyään madotusta vain ulostenäytteen perusteella, koirista en tiedä, mutta onkohan kaneille virallisia suosituksia lainkaan..?

  Viime vuoden lopulla itse asiassa jopa lähetin ulostenäytteen tutkittavaksi, loisia ei onneksi löytynyt. Helsingin Yliopistollisessa eläinsaaralassa oli siis silloin menossa tutkimus kanien suolistoloisista (en tiedä onkohan tutkimus vieläkin kesken/voiko siihen vielä osallistua. Ainakin joku kanitutkimuksen kyselylomake netistä edelleen löytyy). Kiinnostuksella odottelen julkaistaanko siitä joskus jotain tuloksia kaniharrastajien iloksi/hyödyksi.

  VastaaPoista
 2. Niin ja unohtui tuosta edellisestä kommentista, että toivottavasti matolääkkeestä on apua tai selitys Benskun painonpudotukseen löytyy muuten! Mutta jos herra on syönyt ihan normaalisti ja on muutenkin vaikuttanut terveeltä ja hyvinvoivalta niin ei varmaankaan ole mitään vakavaa :) Niin ja tosi hyvä on noita painoja säännöllisesti seurailla, ovat hyvä apu terveydentilan seurannassa. Silmämääräisesti kun voi joskus olla vaikea nähdä painonpudotusta/nousua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olenkin tuosta Strongholdista lukenut joskus aikaisemminkin.

   Herranjessus, minulta on mennyt ohi tuo kyseinen tutkimus. Täytyyhän tuo kyselylomake täyttää. Ja olisi kyllä todella mielenkiintoista saada tietää tutkimuksen tuloksista, toivottavasti julkaisevat. Kiitos paljon, että mainitsit asiasta! :)

   Itse toivon myös, että Benskun painon putoaminen lakkaa tähän. Eläinlääkärireissut eivät ikinä ole mukavia.. Tänään juuri tuli mieleeni, että miksi ihmeessä en hyödynnä blogia painolukemien ylöskirjaamiseen. En ennen ole kirjannut lukemia ylös oikein mihinkään, niin eihän sitä aikaisempaa painoa välttämättä muista enää seuraavalla kerralla. Täällä lukemat säilyvät hyvin.

   Poista